اقداماتی اثربخش برای غلبه بر استرس
سيدمحمد اعظمينژاد
منبع: hbr
آيا احساس استرس داريد؟ البته که اينطور است! اگر خوب دقت کنيد مشاهده میکنيد با تعداد زيادی ضربالاجل کاری، انبوهی از کارها –که البته همه آنها در اولويت هستند!- و دغدغه اينکه کارهای خود را با کيفيت مناسب انجام دهيد،
مواجه هستيد.
اين طبيعت زندگی مدرن است. اين غيرممکن است که شغلی را پيدا کنيد که افراد در طول روز در آن با استرسهای مکرر دست به گريبان نباشند. تفاوت افرادی در اينجا تنها نحوه مواجهه آنها با استرس است و اينکه چگونه بر آن غلبه میکنند.
گزارشی که مجمع جهانی اقتصاد در سال 2014 ارائه داده است، نشان میدهد رتبه ایران از نظر سطح استرس افراد از ميان 122 کشور، رتبه 117است. بدون شک، بالا بودن سطح استرس تاثير مستقيم در ميزان بهرهوری افراد در سازمانها دارد.
بررسیها نشان میدهد افراد پراسترس در زمينههای زير در سازمان دچار چالشهای جدی هستند:
• مديريت زمان
• ارتباطات ميان فردی
• تمرکز بر کارها
• سلامتی جسمی و روانی
در اين نوشتار، مجموعه اقدامات اثربخشی که میتواند برای غلبه بر استرس به شما کمک کند، ارائه میشود.
1. با خود مهربان باشید. مهربان بودن با خود، در حقيقت آسان گرفتن است. اگر گاهی اشتباهی میکنيد و در کار خود نارساييهايي داريد، خود را بهطور مداوم سرزنش نکنيد. مطالعات نشان میدهد افرادی که بيش از ديگران با خود مهربان هستند، شادتر، خوشبينتر و با کمترين ميزان استرس و افسردگی زندگی میکنند، البته اين خيلی تعجب آور نيست اما شايد باور اين موضوع دشوار باشد که اينگونه افراد در اغلب اوقات موفقتر عمل میکنند.
بسياری از ما اينگونه فکر میکنيم که برای رسيدن به يک نتيجه مطلوب کاری، بايد به خود سختی فراوان بدهيم، اما مطمئن باشيد کسانی که چنين باوری دارند 100 درصد اشتباه میکنند.
2. تصوير بزرگ (big picture) خود را به خاطر داشته باشيد. معمولا در اغلب مواقع برای انجام هرکاری که قصد انجام آن را داريد، راه حلهای ديگری هم هست. وقتی شما «تصوير بزرگ» خود را به ذهن بسپاريد، انرژی لازم برای گذر از استرسهای ناشی از مسائل کوچک روزمره را در خود خواهيد داشت.
3. روی کارهای روزمره خود تکيه کنيد. اگر از شما سوال شود که بيشترين دلايل بروز استرس در شما چيست؛ احتمالا مواردی چون ضربالاجلهای کاری، بالا بودن حجم کاری يا رئيس بداخلاق خود را نام میبريد. شما احتمالا در ليست عوامل استرس زای خود«تصميم گرفتن برای انجام کارها» را از قلم خواهيد انداخت. اين در حالی است که يکی از مهمترين عوامل ايجاد استرس «تصميمگيری» است. هربار که میخواهيد فرد جدیدی استخدام کنيد، زمانی مناسب برای مذاکره با رئيس خود هماهنگ کنيد يا حتی لباسي براي خريد انتخاب کنيد، شما در معرض استرس هستيد!
بنابراين يکی از اقدامات موثر برای کاهش استرس، کم کردن تعداد تصميم گيریهای روزانه و تکيه بر کارهای روزمره است. باراک اوباما اخيرا در مصاحبهای گفته بود:«اگر دقت کنيد من اغلب مواقع پيراهن آبی يا خاکستری میپوشم، چرا که تصميم گيری در اين مورد علاوهبر ايجاد استرس، از من انرژی میگيرد!»
4. حداقل 10 دقيقه از روز را به خود اختصاص دهيد. اگر بدانيد با اضافه کردن يک افزودنی به باک خودرو خود، میتوانيد 100 کيلومتر بيشتر حرکت کنيد، به احتمال زياد از آن استفاده خواهيد کرد، البته حتی اگر خودرو شما نيز با اين روش بيشتر حرکت نکند، مطمئن باشيد با در نظر گرفتن روزانه حداقل 10 دقيقه برای خود، خواهيد توانست بر استرسهای روزانه غلبه کنيد. در اين زمان سعی کنيد کاری را انجام دهيد که برای شما لذت بخش، سرگرمکننده يا آرامش بخش است.
5. ليست اقدام روزانه to do list داشته باشید. يکی از روشهای مناسب برای کاهش سطح استرس، تهيه فهرست اقدامات روزانه است. حدود 200 مطالعه مختلف درباره مواردی چون رژيمهای غذايي، ورزش و مديريت زمان نشان میدهد که استفاده از اين روش به کسب نتيجه بسيار کمک میكند.
6. به پيشرفت اقدامات خود توجه کنيد. اين بسيار مهم است که از تمام چيزهايي که بتواند احساسات، انگيزه و برداشت شما را نسبت به وضعيت پيشرفت اقدامات شما بهبود دهد، توجه كنيد. بردهای سريع و کوچک(quick & small wins) نقش مهمی برای ايجاد اطمينان خاطر در افرادی دارد که بطور مداوم در معرض استرس قرار دارند.
7. بدانيد چه موقع«خوش بينی» يا «بدبينی» برای شما کارآيي دارد. برای بسیاری از ما، ماندن در وضعيت خوش بينی بسيار دشوار است، اما بايد به خاطر داشته باشيم، خوش بينی هميشه برای بهبود اوضاع بهکار نمیآید. گاهی اوقات خوشبينی موجب میشود تا از درک واقعيت غافل شده و اوضاع را از وضعيت هشدار به بحرانی يا بدتر از آن برسانيم. بنابراين هميشه مراقب حالت«خوش بينی» و «بدبينی» خود باشيد.
به خاطر داشته باشيد استرس، بهطور مستقيم کيفيت زندگی شخصی و زندگی کاری را تحت تاثير قرار میدهد، شايد به همين خاطر است که به درستی يکی از مهارتهای ده گانه معرفی شده توسط سازمان بهداشت جهانی، مهارت مقابله با استرس است، بنابراين برای تقويت اين مهارت هرچه زودتر اقدام کنيد.
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۴۹۹
-----------------------------
تهیه و تنظیم نیاز کارخانه