به گزارش اکو فارس و به نقل از روزنامه گسترش صمت رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان، با اشاره به اینکه در سال جاری صادرات فرش دستبافت نسبت به سال گذشته کاهش یافته میگوید: در ۹ماه امسال از استان زنجان ۷میلیون و ۶۳۸ هزار دلار صادرات فرش دستباف تولید و صادر شده که این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته که ارزش آن ۸میلیون و ۳۴۹هزار و ۲۵۰دلار بوده، حدود ۵ درصد کاهش داشته است. محسن جعفری میافزاید: عمده صادرات فرش ابریشمی زنجان به کشورهای هدف چین، ژاپن و روسیه، و فرشهای پشمی به کشورهای حاشیه خلیجفارس، لبنان، آلمان، ایتالیا و کانادا صادر میشود، همچنین فرش زنجان به امریکا به صورت غیرمستقیم صادر میشود. وی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه توسعه صادرات فرش تصریح میکند: مرکز ملی فرش به منظور افزایش صادرات در نمایشگاههای مختلف فرش دستبافت ایران که جزء بازارهای هدف صادرات فرش است حضور پیدا کرده است. همچنین حدود ۴۰ درصد از هزینههای غرفهها را به عهده میگیرد.
زنجان در دموتکس آلمان
رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان بیان میکند: به منظور توسعه صادرات فرش، متقاضیان بسیاری به نمایشگاه دموتکس آلمان رفتند که فقط ۳ واحد از استان زنجان در نمایشگاه حضور داشتند. این نمایشگاه ۲۰ دی ماه به پایان رسید. جعفری بیان میکند: صندوق ضمانت توسعه صادرات از کسانی که بخواهند در حوزه صادرات فعالیت کنند، حمایت میکند به طوری که اگر متقاضی بخواهد فرش صادر کند از طریق صندوق ضمانت صادرات برای اخذ تسهیلات معرفی میشود. همچنین این برنامهها در راس اولویتهای وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار دارد. به گفته رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان، تبلیغات فرش دستباف در کشورهای اروپایی در دستورکار قرارگرفته که با توجه به اجرایی شدن توافق هستهای با همکاری مرکز ملی فرش عملیاتی میشود. بهترین روش برای معرفی فرش دستباف تبلیغات فرش در کشورهای اروپایی خواهد بود. در این زمینه با نشریه هالی مذاکره شده و اگر توافق حاصل شود از طریق این نشریه میتوانیم تبلیغاتی در سطح جهانی انجام دهیم که این تبلیغات به طور حتم موثر خواهد بود.
نبود تشکل تخصصی صادرات فرش
وی با بیان اینکه متاسفانه استان زنجان تشکل تخصصی صادرات فرش ندارد، اظهار میکند: اتحادیه صادرکنندگان در استان وجود دارد اما فقط برای صنعت فرش نیست، بلکه تمام کسانی که در حوزه صادرات فعالیت دارند میتوانند عضو اتحادیه صادرکنندگان فرش دستباف باشند، به عنوان مثال صادرکنندههای روی، صنایعدستی و...
جعفری تاکید میکند: در راستای حمایت از اتحادیه صادرکنندگان، سازمان صنعت، معدن و تجارت محل استقرار این اتحادیه را تعیین کرده و در ساختمان مرکزی برای این اتحادیه یک اتاق تخصیص دادند، همچنین این اتحادیه به دلیل اینکه مدت زمان کوتاهی راهاندازی شده تامین بخشی از هزینهها امکانپذیر نیست، امیدواریم در آینده این اتحادیه مستقل شود. البته از سال گذشته هیات مدیره مشخص و کار این اتحادیه آغاز شده است.
وی با بیان اینکه فرش از صادرات مهم کشور است، اظهار میکند: از مهمترین مشکلات صادرکنندگان فرش تا قبل از اجرایی شدن برجام را میتوان نقل و انتقال پول نام برد. برای رفع این مشکل باید قراردادهای ترجیحی با بعضی از کشورهایی که مالیات مضاعف یا عوارض میگیرند، بسته شود. این قرارداد راهکاری است که میتواند در دستور کار هیات دولت و یا وزرات صنعت، معدن و تجارت قراربگیرد تا در حوزه فرش افرادی که در نمایشگاه حضور پیدا میکنند آنچه به فروش میرسانند در زمان برگشت از آنها مالیات مضاعف اخذ نشود.
رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان میگوید: همانطور که میدانید چون فرش یک کالای لوکس محسوب میشود یک رابطه مستقیم با درآمد افراد جامعه چه داخل از کشور و چه خارج از کشور دارد. بهطورمعمول هر چه سرانه درآمد پایین باشد فروش فرش دستباف با رکود مواجه میشود.
وی تصریح میکند: دولت میتواند خطهای اعتباری برای مصرفکنندگان فرش ایران در بازارهای هدف تعریف کند، به عنوان مثال به کشور آلمان که مشتری فرش ایران است یک میلیارد دلار خط اعتباری بدهد که بتواند بیشتر از ایران فرش خریداری کند. اجرای چنین برنامههایی میتواند برای افزایش صادرات در این حوزه راهگشا باشد.
بیمه ۱۴ هزار قالیباف
جعفری با بیان اینکه حرفه قالیبافی در همه نقاط استان زنجان رواج دارد، میافزاید: برآوردها حاکی از این است که ۶۳ هزارنفر بافنده در سطح استان به صورت تمام وقت و نیمه وقت برای بافت و تولید فرش فعال هستند، حدود ۳هزارنفر در مشاغل جانبی فرش دستباف مثل فروشنده فرش، رنگرز، چلهکش، نقشهکش، چلهدوان، فروشنده مواد اولیه و سازندگان دار و ابزار مشغول به کار هستند. همچنین حاصل دسترنج این تولیدکنندگان در سال حدود ۱۶۰ هزارمترمربع فرش دستباف و ابریشم و پشم و تابلو فرش است. رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان بیان میکند: حدود ۱۴ هزار نفر از مزایای قانونی بیمه قالیبافان و شاغلان صنایعدستی برخوردار هستد که ۲۰درصد از حق بیمه این شاغلان را دولت تقبل کرده و ۷درصد بقیه را خود شاغلان پرداخت میکنند. در این زمینه سال گذشته مشکلی به وجود آمد که این مشکل، تخصیص ندادن اعتبار لازم بابت حق بیمه سهم دولت بود، همین امر باعث شد که مجبور شویم شاغلانی که به صورت نیمه وقت کار میکردند را از گردونه بیمه خارج کنیم و متقاضی جدید نیز نتوانیم به این عرصه وارد کنیم.
وی خاطرنشان میکند: برای رفع این مشکل لازم است که در قانون بودجه سال ۹۵ دولت در این زمینه تمهیداتی بیندیشد که حداقل تعداد شاغلانی که از گردونه خارج نشدند بتوانند به فعالیتشان ادامه دهند و شاغلانی که در سال ۹۲ و ۹۳ اعلام شده بود، بیمه شوند و اگر تامین اجتماعی به دلیل نبود اعتبار از پذیرش آنها امتناع کرد بتوانیم آنها را بیمه کنیم. اگر این مشکلات برطرف شود حدود ۱۸ هزارنفر زیرپوشش بیمه قرار میگیرند.
حذف مواد اولیه نامرغوب فرش
معاون اموربازرگانی و توسعه تجارت استان زنجان میگوید: عامل خوشه توسعه فرش در استان زنجان فعال است به طوری که سال جاری دومین سال اجرای این برنامه است، با کمک شرکت شهرکهای صنعتی خوشه فرش را راهاندازی کردیم. همچنین در مرکز پارک علم و فناوری یک دفتر کاری بابت طراحی و نقشهکشی گرفتیم.
امیرعلی مسیبی در گفتوگو با صمت میافزاید: به منظور افزایش سطح دانش و علم ناظران فرش، درحال برگزاری دوره آموزشی ناظران فنی فرش هستیم، همچنین آموزش منجر به تولید را در دستورکار قراردادیم چون این آموزش، آموزشی است که منجر به تولید میشود. بودجه این دوره آموزشی را از مرکز ملی فرش دریافت کردیم و قرارداد این دوره آموزشی بسته شده و تا پایان سال برگزار میشود.
ثبت نقشه فرش استان
وی با بیان اینکه استان نقشه فرش ثبت شده ندارد، تصریح میکند: فرشهای تولیدشده در استان چون نقشهها و طرحهای بومی استان را نداشته به نام استانهای دیگر صادر میشود و این امر باعث شده صادرات فرش استان آنطور که باید مطلوب نباشد و در این زمینه سازمان صنعت، معدن و تجارت برنامهریزی لازم برای برگزاری دورههای نقشهکشی را دارد تا نقشه فرش متعلق به خود استان در فرشهای تولیدی بهکار گرفته شود و شناسنامه نقشه ثبتشده به نام خود استان باشد.
مسیبی بیان میکند: قالیبافان زنجانی ۳ نوع فرش «نفس»، «قلتوق» و «خمسه» را تولید میکنند و این ۳ طرح شهره جهانی دارند، در این زمینه مدارک این ۳ منطقه جغرافیایی را تکمیل کردیم و در اختیار مرکز ملی فرش قرار دادیم و این مرکز هم این مدارک را ثبت کرد و هماکنون درحال پیگیری برای ثبت جهانی هستیم.
به گفته معاون اموربازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان، حدود ۹۰درصد از مواد اولیه نامرغوب که به تولید فرش استان صدمه زده بود، باهمکاری اتحادیهها و اداره استاندارد از بازار جمعآوری شد.
وی اظهار میکند: مشکلی که در این صنعت وجود دارد کمبود نقدینگی و اختصاص به موقع تسهیلات است. متاسفانه هیچ کدام از بانکها رقبتی به پرداخت وام حتی به بافندگان ندارند. تاکنون هیچ وامی در حوزه فرش به بافندگان فرش تعلق نگرفته است. امیدواریم برای رفع این مشکل صندوق کارآفرینی امید به کمک بافندهها بشتابد.
نکته پایانی
عمده صادرات فرش استان به کانادا، آلمان، چین و امریکاست. به گفته کارشناسان، استان زنجان در سال جاری به دلیل اینکه امریکا اجازه ورود فرش را نمیداد شاهد کاهش صادرات در این حوزه بود. خوشبختانه با توجه به لغو تحریمها و اجرایی شدن برجام امیدواریم دوباره تاجران بازار از دست رفته را درکشورهای مختلف بهدست بیاورند. به طورحتم تولیدکنندگان استان متناسب با خواستههای کشورهای هدف تولیدات را افزایش خواهند داد.
تهیه و تنظیم:نیاز کارخانه