مشاور بین المللی صنایع پتروشیمی در شرکتهای اروپایی و خاورمیانه گفت: در سال های آینده بازارهای نو ظهور از جمله چین 60 درصد از تقاضای مواد پتروشیمی جهان را تامین خواهند کرد.
به گزارش شاتا؛ «امان الله امانپور » در سخنرانی با عنوان "الگوی پیشنهادی برای توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی ایران " که با حضور مدیران و اعضای هیات علمی موسسه برگزار شد افزود: در بازارهای نوظهور رشد صنایع زمانی اتفاق می افتد که درآمد مصرف کنندگان به میزانی برسد که بتواند در تولید محصولات و صنایع مختلف به طرز قابل توجهی تغییر ایجاد کنند.
وی با بیان اینکه کشورهای آمریکا و تایوان به عنوان بزرگ ترین بازار مصرف پلاستیک جهان بشمار می روند افزود: رشد صنعت پتروشیمی در کشورها بیانگر افزایش سرانه مصرف پلاستیک در اقتصادهای در حال توسعه است.وی ادامه داد: تولید لمینت و پوشاننده های کف،فرش، موکت، خدمات دامپزشکی و لاستیک خودرو از جمله کالاهایی هستند که بیشترین مصرف مواد شیمیایی را به خود اختصاص داده اند.
امانپور افزود: در بخش های صنعتی و تجاری نیز در زمینه طراحی صنعتی ،ابکاری فلزات، صنایع چوبی و تولیدی بیشترین مواد شیمیایی را استفاده می کنند.مشاور بین المللی صنایع پتروشیمی در شرکتهای اروپایی و خاورمیانه بیشترین مصرف مواد پلاستیکی جهان را در تولید بطری های پلاستیکی( بین 70 تا 80 درصد) و کمترین مصرف را در قوطی های فلزی ( کمتر از 10 درصد) عنوان کرد.
وی خاطرنشان کرد: اروپا راهکارهای خلاقانه و نوآورانهای را برای صنعت پتروشیمی اتخاذ کرده که این راهکارها به صنایع شیمیایی اجازه ایجاد ارزشی فراتر از پرداخت سنتی به ازای هر تن توسط عرضه کننده را می دهد.
امانپور با بیان اینکه کشورهای ترکیه، مکزیک، اندونزی، مالزی، عربستان، کره جنوبی، امارات ، ویتنام، شیلی، کلمبیا و آفریقای جنوبی از ظرفیت های مناسبی برای رشد صنعت پتروشیمی برخوردار هستند افزود: باید دیگر کشورها به این کشورها توجه ویژه ای کنند و از راهکارهای آنها برای توسعه صنعت پتروشیمی استفاده کنند.
وی با اشاره به شرکت موفق بی ای اس اف در زمینه صنعت پتروشیمی گفت: این شرکت بر ارتباط هوشمند کارخانه های تولیدی، جریان انرژی و زیرساخت تمرکز دارد و راهکاری برای اینکه مشتریان به طور هوشمندانه با یکدیگر در ارتباط باشند تدوین کرده است. راهبرد این زنجیره ارزش مناسبی را بین مواد شیمیایی اولیه تا کالاهای باارزش افزوده بالا ایجاد می کند.
مشاور بین المللی صنایع پتروشیمی در شرکتهای اروپایی و خاورمیانه با بیان اینکه محصول جانبی یک کارخانه میتواند به عنوان ماده اولیه کالای دیگری استفاده شود اظهار کرد: در راهبرد شرکت موفق بی ای اس اف اتخاذ شده است انرژی کمتری مصرف می شود و کالاها باکیفیت بیشتری تولید و منابع اولیه ذخیره می شود.
وی ادامه داد: در این راهبرد انرژی و مواد خام ذخیره و آلاینده ها و هزینه های لجستیکی کاهش می یابد و این هم افزایی سبب می شود که شرکت بی ای اس اف رقابت پذیری خود را در دنیا حفظ و مشتریان و مصرف کنندگان بیشتری را جذب کند.
امانپور تصریح کرد: این شرکت به تولید، نیروی کار، مشتریان و کسب فناوری های جدید اهمیت ویژه ای می دهد بطوریکه هدف تولیدی این شرکت ایجاد زنجیره های ارزش چندگانه است که سبب سودآوری بیشتر و کاهش استفاده از مواد خام و هزینه هامی شود.
وی ادامه داد: آموزش نیروی انسانی متخصص، ارتباط نزدیک با بازار و مشتریان و استفاده از مهندسان خبره و متخصص از دیگر عوامل موفقیت این شرکت بزرگ بوده است.
امان پور با بیان اینکه تشکیل صنعت شیمیایی و پتروشیمی اروپا تاریخی 200 ساله دارد افزود: در سند چشم انداز این صنعت در اروپا فقط مسئله تولید مقرون به صرفه محصول شیمیایی بالادستی، میان دستی و پایین دستی مطرح نیست. بلکه شبکه ای از تمام افراد لازم است که در برنامه ریزی و تولید تا مصرف این محصولات نقش دارند. این ها اهرم هایی هستند که می توانند ما را به پیروزی یا شکست برسانند. این شرکت ها برای سرمایه گذاری خارجی بررسی می کنند که آیا بازار هدف این خصوصیات را دارد یا نه تا برای سرمایه گذاری مشترک انتخاب شود.
وی با اشاره به اینکه عربستان 20 سال پیش از لحاظ صنعتی از ایران عقب مانده تر بود اما با اتخاذ برنامه ای اصولی ، حمایت دولت از بخش خصوصی و راه اندازی خوشه ها به موفقیت هایی رسیده است گفت: خوشه های این کشور بر استانداردهای تولیدی و رقابت پذیری، توسعه سرمایه گذاری و تجارت بین الملل، نوآوری، تحقیق و توسعه مهارت های حرفه ای و زیرساخت های تولیدی تمرکز دارند.
امانپور مواد اولیه کم هزینه، بهره وری بالا، نوآوری پیوسته در کالا و خدمات و رشد در بازار مصرف خدمات صنعتی را از جمله عواملی عنوان کرد که سبب رشد شرکت ها در زنجیره ارزش شیمیایی می شوند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش خوشه ها در رشد صنایع از جمله صنایع پتروشیمی گفت: خوشه های صنعتی با ارایه چارچوبی به بنگاه ها، آنان را تشویق به جذب منابع و سرمایه خارجی، ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی می کنند.
مشاور بین المللی صنایع پتروشیمی در شرکتهای اروپایی و خاورمیانه ادامه داد: خوشه ها می توانند شامل شرکت هایی با زنجیره ارزش و بهره مندی از فناوری کالا و نیروی کار مشترک در تمامی مناطق جغرافیایی باشند و می توانند به صنایع کشورها خدماتی مانند خدمات مالی، لجستیک و آموزش ارایه دهند و سبب افزایش نوآوری از طریق ارتقای فناوری نیروی کار ماهر، تعاملات و بازار صادرات شوند.
وی اظهار کرد: خوشه ها به دو دسته تولیدی و خدماتی تقسیم می شوند .کشورهای هند، دبی و نروژ دارای خوشه های موفق خدماتی و کشورهای ایرلند، آلمان، عربستان، سنگاپور و ژاپن دارای خوشه های موفق تولیدی هستند.
وی با بیان اینکه صنعت ایران به سرعت از صنعت مبتنی بر نفت به صنعتی فرا منابع رشد پیدا کرده است افزود: در این راستا بهترین راهکار برای توسعه صنعت کشور یادگیری و مطالعه فعالیت های موفق موجود در کشورهای دیگر، متناسب سازی این رویکردها با توجه به نیازهای داخلی و در پیش گرفتن رویکرد اقتصاد صادرات محور است.
امانپور از جمله مزیت های صنعت پتروشیمی و شیمیایی ایران را منابع، مردم تحصیلکرده، موقعیت جغرافیایی مناسب، مناطق آزاد اقتصادی، مهندسان خوب و داشتن صنایع پایین دستی با تجربه عنوان کرد و افزود: دولتی بودن چارچوب های قانونی، ناپایداری سیاست های تولیدی در مقابل تجارت ،تصمیم گیری مدیریتی موازی و پراکنده و بورکراسی از جمله نقاط ضعف صنعت پتروشیمی کشور است. همچنین رقابت منطقه ای و جهانی، قیمت ناپایدار نفت، ناپایداری نرخ ارز ، وجود انحصار و عدم رقابت از جمله عواملی است که صنعت پتروشیمی کشور را تهدید می کند.
وی گشایش ناشی از مسائل هسته ای را فرصت مناسبی دانست و گفت: البته این موضوع فرصت خوبی است اما کافی نیست. سیاست گذاری همراه با ناهماهنگی باشد، مضرات آن بیشتر خواهد بود. اکنون زمانی است که می توان از این فرصت استفاده و سیاست گذاری درست را انجام داد. از خطرات خارجی هم نباید غافل شد. در حال حاضر به دلیل حرکت چین به سمت خودکفایی و کاهش تقاضا مقدار زیادی ظرفیت اضافه در دنیا ایجاد شده است. تفاوت قیمت ارز دولتی و ارز آزاد، وجود انحصار و نهادهای مانع رقابت آزاد نیز از جمله این خطرات است.
امانپور بر تقویت مدیران، آموزش حرفه ای، تدوین برنامه راهبردی و توسعه ای و اجرای طرح های بین المللی تجاری و فناوری تاکید کرد و گفت: کشور به مطالعه نمونه های خوب دنیا نیاز دارد . همچنین نه تنها بین وزراتخانه های صنعت، نفت و دیگر وزارتخانه های مرتبط با اقتصاد باید همبستگی باشد، بلکه به یک نهاد فرا وزارتخانه ای نیازمندیم.
وی بر تمرکز بر صادرات، توسعه خوشه ها و پارک های صنعتی تاکید کرد و افزود: همچنین باید به اقداماتی که سودآوری بلافاصله ندارند اما اشتغالزا هستند توجه کرد. تمرکز بر نقاط قوت، تلاش برای از دست ندادن فرصت ها و مقابله با چالش ها باید از فعالیت های اساسی کشورمان باشد و در نهایت کلید موفقیت برای رشد هر کمپانی تحقیق و توسعه است.
تهیه و تنظیم:نیاز کارخانه