محمدرضا خانمحمدي نايب رئيس کميسيون صنعت و معدن مجلس گفت: چنانچه نگاهمان به صادرات کوتاه مدت باشد اثرات آن نيز کوتاهمدت خواهد بود. بايد فرصتي براي صادرکنندگان ايجاد کنيم تا امکان حضور در فضاي رقابتي بينالمللي را داشته باشند. اين بدان معناست که ابتدا بايد در اين خصوص برنامهريزي کنيم اما اخيرا افزايش تعداد مناطق آزاد، سهميه ملوانان و سهميه مرزنشينان و مواردي از اين دست در کار صادرات اختلال ايجاد کرده است. از طرف ديگر توليدکنندگان بايد بتوانند با کاهش قيمت تمام شده و ارتقاء کيفيت محصولات به بازارهاي جهاني راه پيدا کنند، در غير اين صورت در دراز مدت پايداري صادرات نخواهيم داشت.
وي با تاکيد بر اين که قيمت تمام شده محصولات نقش مهمي در توسعه صادرات دارد؛ تصريح کرد: براي اين منظور بايد با واردات و خريد ماشينآلات به روز و جديد قيمت تمام شده توليد را کاهش دهيم و نيز مشکلات حوزه هاي تامين سرمايه، گمرکات، تعرفهها و مالياتها را برطرف کنيم؛ در اين صورت است که توليدکننده ميتواند به بازارهاي جهاني راه پيدا کند.
وي با اشاره به اين که به گفته معاون وزير صنعت، معدن و تجارت مجددا قرار است مشوقهاي صادراتي احيا شود؛ تصريح کرد: در برخي کشورها مشوقهايي جهت صادرات ارايه ميشود اما بعد از تثبيت شرايط آن را قطع ميکنند تا صادرکنندگان خود به فعاليتشان ادامه دهند. در کشور ما بيش از يک دهه است که مشوقهاي صادراتي به جاي اين که باعث تشويق صادرکنندگان شود به محل اختلاف صادرکنندگان با سازمانهاي مختلف تبديل شده است. زيرا صادرکنندگان مشوقهاي صادراتي را حق خود ميدانند اين در حالي است که دولتها بسياري مواقع از پرداخت آن سر باز زدهاند و اين باعث ايجاد کدورت شده است.
نماينده مردم ابهر و خرمدره در مجلس با بيان اين که برخود با توليدکنندگان نياز به تعريف استراتژي خاصي دارد؛ اظهار کرد: در اين زمينه ميتوانيم از الگوهاي خوبي که در کشورهاي پيشرفته وجود دارد استفاده کنيم. البته وزرات صنعت، معدن تجارت نيز داراي برنامه است و احتمالا به اين جمعبندي رسيده است که در اين برهه از زمان مشوقهاي صادراتي ميتواند باعث توسعه صادرات شود. صادرات هر 20 هزار دلار محصول به معناي ايجاد يک شغل پايدار در کشور است و برعکس وارد کردن هر 20 هزار دلار کالا مي تواند يک فرصت شغلي را از ما بگيرد
وي در خصوص نوع مشوقهاي صادراتي نيز گفت: اعتقاد من بر اين است که ما نبايد در پرداخت جوايز صادراتي نگاه يکساني به همه صنايع داشته باشيم. يک صنعت نياز به مشوق نقدي دارد در حالي که صنعت ديگر نياز به حمايتهاي معنوي يا مشاورت فکري و بازاريابي دارد. واحد توليدي ديگر را ميتوان با خريد تجهيزات نو و در اختيار قرار دادن دانش فني حمايت کرد. پرداخت نقدي مشوقهاي صادراتي آسانترين راه حل ممکن است مانند استادي که بدون خواندن ورقه امتحاني به همه شاگردانش يک نمره مي دهد در حالي که بعضي استحقاق دريافت اين نمره را ندارند.
خانمحمدي با اشاره به نزديک شدن روز ملي صادرات نيز گفت: چنانچه در روز ملي صادرات وضعيت صادرات کشور بررسي شود؛ بحرانهايي که مديريت شده و يا مديريت نشده؛ تهديدهايي که به فرصت تبديل شده و بر عکس و بسياري موارد ديگر را مورد تجزيه و تحليل علمي قرار دهيم آن وقت است که روز ملي صادرات ميتواند روزي مهمي براي صادرکنندگان باشد اما اين که فقط يک مراسم بگيريم و از چند نفر تقدير کنيم تاثيري در روند توسعه صادرات نخواهد داشت. در روز ملي صادرات اگر برنامهريزيها عالمانه باشد ميتوان با بررسي معايب و محاسن به راهحل برسند و نيز شرايطي فراهم شود که صادرکنندگان با تجربه بتوانند تجربيات خود را به جوانترها منتقل کنند.
تهیه و تنظیم:نیاز کارخانه