به نیاز کارخانه خوش آمدید

واکنش صنعت به توافق

روز گذشته پس از ماه‌ها انتظار و مذاکرات نفس‌گیر سرانجام توافق نهایی میان ایران و کشورهای 1+5 اعلام رسمی شد؛ توافقی که می‌توان گفت تولید بیش از هر بخش دیگریalt منتظر حصول آن بود چراکه رفع تحریم‌ها می‌تواند بهترین اتفاق برای صنایع کشور به شمار آید. دوران پس از تحریم که از آن به عنوان یک فرصت برای صنعت و به ویژه تولید یاد می‌شود، باید بستری برای افزایش قدرت رقابت بخش تولید باشد تا این حوزه بتواند نه‌تنها در داخل بلکه در عرصه جهانی حضوری جدی و قوی داشته باشد.
رفع عقب‌ماندگی‌های معدنی با حذف تحریم
رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی پس از مطلع شدن از نهایی شدن توافق هسته‌ای گفته است: ان‌شاءالله تفاهم ایران با قوی‌ترین و بزرگ‌ترین کشورها با تدبیر رهبری و تلاش تیم مذاکره‌کننده موجب جذب سرمایه‌گذاری خارجی و رفع عقب‌ماندگی‌ها می‌شود. مهدی کرباسیان گفته است که تفاهم ایران با بزرگ‌ترین کشورهای دنیا باعث گشایش در امور کشور بیش از پیش می‌شود.
وی ادامه می‌دهد در حوزه معدن و اقتصاد اگر با تدبیر و پختگی عمل شود و کشورهای طرف مذاکره و غربی بر گفته خود پایبند باشند پیش‌بینی می‌شود محدودیت‌های مالی برداشته شود. رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی با اشاره به کاهش فشارهای بین‌المللی در حوزه صادرات و واردات گفته است: در بخش تکنولوژی نیز محدودیت‌ها رفع می‌شود. کرباسیان معتقد است در بخش معدن و صنایع معدنی شاهد اتفاق‌ها و مراجعات متعددی از سوی کشورهای مختلف هستیم و به نظر می‌رسد بتوانیم با رفع تحریم سرمایه‌گذار جذب کرده و و عقب‌ماندگی‌ها در حوزه معدن را از طریق جذب سرمایه‌گذاری جبران کنیم.
تزریق منابع مالی به صورت مدیریت شده
از جمله موضوعاتی که پس از لغو احتمالی تحریم‌ها می‌تواند به صنعت کمک کند، آزاد شدن دارایی‌های بلوکه شده ایران در خارج از کشور است که در صورت ورود این منابع به کشور به نظر می‌رسد بخشی از آن به طور مدیریت شده وارد بخش صنعت شود. با توجه به اینکه در حال حاضر واحدهای تولیدی فعال در کشور به شدت از کمبود نقدینگی رنج می‌برند و با مشکل بزرگ تامین سرمایه در گردش خود مواجه هستند، تزریق منابع مالی به این بخش به صورت مدیریت شده برای جلوگیری از افزایش ناگهانی تورم می‌تواند بسیاری از مشکلات صنایع را حل کند.
کارشناسان معتقدند با لغو تحریم‌ها بسیاری از مشکلات در زمینه واردات مواد اولیه حل خواهد شد. در حال حاضر با توجه به اینکه واردات برخی مواد اولیه به کشور در لیست تحریم‌ها قرار دارد به سختی و از طریق واسطه وارد کشور می‌شوند و همین امر قیمت واردات این مواد را افزایش می‌دهد. از سوی دیگر برخی از کالاها در فهرست تحریم‌های غرب قرار ندارند اما به دلیل تحریم بانک‌های ایران، تولیدکنندگان با مشکل نقل وانتقال پول مواجه هستند و همین امر زمینه را برای دشواری واردات به کشور فراهم می‌کند که با انتشار بیانیه جمع‌بندی این روند به مراتب تسهیل خواهد شد.
فولاد در انتظار عبور از بازار عراق و افغانستان
فعالان صنعت فولاد در خصوص وضعیت فولاد و نورد در بازار داخل و بازارهای صادراتی معتقدند رکود در بازار حاکم شده است اما در هر شرایطی چه توافق هسته‌ای صورت گیرد و چه توافقی حاصل نشود ثبات قیمت‌ها مهم‌ترین موضوع است. در حال حاضر بیشتر صادرات تیر‌آهن و نورد به کشورهای عراق و افغانستان صورت می‌گیرد البته مذاکراتی نیز در خصوص صادرات به کشورهای ازبکستان و تاجیکستان انجام شده که هنوز به نتیجه نهایی نرسیده است.
در کشورهای دیگر برای تولیدکنندگان صنایع مختلف برنامه‌ریزی‌های شش ماهه و یک ساله انجام می‌شود و آنها نیز هزینه‌های خود را می‌توانند مدیریت کنند اما متاسفانه در ایران هیچ وقت این موضوع به درستی انجام نشده است. بنابر این به نظر می‌رسد پس از لغو تحریم‌ها صنعت فولاد به برنامه‌ریزی و توجه داخلی نیز نیازمند است.از طرف دیگر آن بخش از کارخانه‌‌های فولاد کشور که تولید بالایی دارند باید به فکر بازار فروش خود نیز باشند و با توجه به اینکه در حال حاضر بیشتر صادرات تیر آهن و نورد به کشورهای عراق و افغانستان صورت می‌گیرد انتظار می‌رود پس از لغو تحریم‌ها بازار فروش فولاد کشور گسترش یابد. اکنون میانگین قیمت‌های صادراتی تیرآهن از 500 تا 510 دلار و نرخ‌های فروش داخلی از 1730 تا 1750 تومان است. البته قیمت‌های صادراتی چندان مناسب نیستند این در حالی است که نرخ‌های داخلی هم‌اکنون ایده‌آل هستند اما نقدینگی در بازار مناسب نیست.
آینده مبهم بازار خودرو بعد از توافق هسته‌ای
فعالان بازار خودرو معتقدند، آینده بازار خودرو بعد از اعلام نتایج مذاکرات هسته‌ای مبهم است اما به طور حتم شرکت‌های خودروساز برای فروش محصولات خود نمی‌توانند افزایش قیمت اعمال کنند. این روزها بازار راکد خودرو هم مانند سایر بخش‌های اقتصادی کشور در انتظار نتایج مذاکرات هسته‌ای است تا براساس آن تغییرات قیمتی را اعمال کنند. برخی در این شرایط همچنان بر طبل افزایش قیمت می‌کوبند و معتقدند قیمت‌ها بعد از نتایج مثبت مذاکرات افزایش می‌یابد اما در مقابل برخی دیگر بازار خودرو را راکد دانسته و افزایش قیمت‌ها را بعد از مذاکرات منطقی نمی‌دانند.
پیش‌بینی کاهش 20 میلیونی قیمت خودروی وارداتی
در مقابل افرادی هستند که معتقدند قیمت خودرو به شدت کاهش پیدا خواهد کرد. محمدرضا نجفی‌منش، دبیر انجمن سازندگان قطعات خودرو در این زمینه معتقد است قیمت خودروهای وارداتی 10 تا 20 درصد کاهش خواهد یافت و می‌گوید: «این توافق و کاهش قیمت ارز ناشی از آن در قیمت خودروهای وارداتی بالای 400 میلیون تومان اثر کاهشی خواهد داشت.»
به گفته وی پس از اعلام توافق هسته‌ای بین ایران و گروه کشورهای 1+5 احتمال تغییر قیمت در خودروهای ساخت داخل بسیار ضعیف است اما خودروهای خارجی افت قیمت چشمگیری خواهند داشت. گفتنی است کاهش نرخ ارز و بهبود کلی شرایط خودروسازان می‌تواند باعث کاهش نسبی قیمت خودرو شود، اما مقاومت خودروسازان داخلی در مورد کاهش قیمت تولیدات داخلی از موضوعاتی است که این روزها باعث بروز مناقشاتی شده است.
تمام این اما و اگرها برای چگونگی سرنوشت قیمت‌گذاری خودروهای داخلی در شرایطی وجود دارد که با بهبود شرایط خودروسازان در پی توافقات هسته‌ای، انتظار مشتریان برای کاهش قیمت خودرو بیشتر شده است. تا آنجا که بازار فروش خودروهای داخلی طی چند ماه گذشته با رکود بی‌سابقه‌ای مواجه بوده و متقاضیان خرید خودروهای داخلی همه چشم به نتیجه مذاکرات و تاثیر آن بر قیمت خودروهای ساخت داخل دارند.

منبع: http://www.jahanesanat.ir/index.php?year=1394&month=04&day=24&category=7