در اين گفت و گو كه در شماره چهارشنبه 15 ارديبهشت 1395 خورشيدي در صفحه صنعت و معدن با «الكساندر جرجينيا» انجام شده است، مي خوانيم: سيماي آماري قراردادهاي تجاري بعد از توافق ايران با 6 قدرت جهاني نشان ميدهد كه آلمانيها در صدر ورود به ايران قرار دارند؛ بهطوريكه اين كشور نسبت به ساير كشورهاي اروپايي و آمريكايي هياتهاي بيشتري را براي مذاكرات تجاري به ايران در سال گذشته اعزام كرد. در دوران تحريمها اگرچه آلمان مبادلات تجاري خود را با ايران كاهش داد، با اين حال روابط خود را با ايران قطع نكرد.
طي چند سال اخير اين كشور جزو يكي از 10 كشور عمده واردكننده كالا به ايران محسوب ميشد. در هفته جاري نيز قرار بود دولت و بخش خصوصي ايران آماده ميزباني از زيگمار گابريل، وزير اقتصاد و انرژي جمهوري فدرال آلمان و معاون صدراعظم آلمان و هيات همراه وي باشد تا در نشست كميسيون مشترك اقتصادي دو كشور، زمينههاي همكاري بيشتر مورد بررسي قرار گيرد؛ اين سفر اما به دليل بيماري وزير لغو شد.
با اين حال، نماينده شوراي اقتصاد آلمان در هفته جاري طي ملاقاتي با فعالان اقتصادي در بخش خصوصي ايران، آخرين وضعيت مناسبات اقتصادي دو كشور را بررسي كرد. در حاشيه ديدار الكساندر جرجينيا، با هيات رئيسه اتاق بازرگاني، صنايع و معادن استان تهران، محيا كربلايي، تحليلگر اقتصادي و كسب و كار گفتوگويي با وي انجام داده است. نماينده شوراي اقتصاد آلمان در اين مصاحبه نقش اين شورا در توسعه روابط تجاري ميان شركتهاي آلماني و ايراني را تبيين كرده است.
**شوراي اقتصادي آلمان در تشويق شركتهاي آلماني براي فعاليت در بازار ايران چه نقشي دارد؟
اين شورا بيش از 11500 عضو دارد كه 10درصد از آنها شركتهاي بسيار مطرح بينالمللي هستند. مابقي شركتهاي كوچك يا متوسط هستند كه ميتوانم به جرات بگويم 80 درصد از آنها علاقه دارند با شركتهاي ايراني كار كنند. اما مساله مهمي كه در اين بين وجود دارد، نبود اطلاعات كافي است.
سوال اصلي براي شوراي اقتصادي آلمان به نمايندگي از اين اعضا اين است كه ما چطور ميتوانيم در كنار ايرانيها براي مدتي طولاني همكاري داشته باشيم؟ در سال 2025 ميلادي آلمان و ايران خود را در چه مقصدي ميبينند؟ چون هدف اين نيست كه تنها كالايي به يكديگر بفروشيم، بلكه ميخواهيم در كنار يكديگر به جلو قدم برداريم؛ بنابراين در اولين مرحله لازم است مقصدمان را تعيين كنيم و لازمه آن شناخت كافي از طرف مقابل است.
**به دست آوردن شناخت مناسب و درك مقصد مشترك چقدر زمان خواهد برد؟
اين روندي است كه هر روز در حال انجام و پيشروي است. در ماه جاري هيات آلماني جديدي به ايران آمد. چندي پيش هيات ايراني به كشور ما آمد. هر دستي كه بين يك ايراني و آلماني داده ميشود، به معناي شناخت بيشتري است كه از يكديگر به دست آوردهايم. مخصوصا بين جوانان. مثلا يكي از شركتهاي حقوقي كه به تازگي در ايران نيز دفتري باز كرده است، پنج جوان ايراني را به آلمان دعوت كرده بود.
وقتي من اين جوانان را در كنار 15- 10 جوان آلماني ديدم، واقعا خوشحال شدم. اين جوانان از مسائل مختلف درباره زندگي، فرهنگ و كارشان با يكديگر صحبت ميكردند و اين دقيقا به معناي آشنايي و به دست آوردن شناخت است. بنابراين هر روز قدمي به جلو برميداريم.
**ميتوانيد حدس بزنيد كه تا چند ماه ديگر ميتوانيم شاهد امضاي اولين قراردادها ميان شركتهاي ايراني و آلماني باشيم؟
من فكر ميكنم، اگر اتفاق جديدي نيفتد و شرايط همچنان مناسب بماند و ساير كشورها نيز همكاري لازم را انجام دهند، مطمئنا بين 8 تا 9 ماه آينده به نتيجه مطلوب خواهيم رسيد و اين زماني خواهد بود كه همه شركتها با اطمينان، يكي پس از ديگري خواهند آمد.
**فكر ميكنيد روابط بين بانكي نيز به همين سرعت پيش خواهد رفت؟
نه، براي بانكها بايد زمان بيشتري انتظار داشت. بانكها تنها در بخشهاي تكنيكال و زيرساختي حداقل 12 ماه ديگر زمان لازم دارند و بانك مركزي نيز اين موضوع را پذيرفته است. اگر بانكي پيدا شود كه تا چند ماه آينده بهطور جدي تصميم بگيرد تا با ايران كار كند و وارد روند حقوقي نيز بشود، تنها در اين بخش حدود 8 يا 9 ماه زمان خواهد برد. براي برقراري روابط بين بانكي بايد بيش از يك سال منتظر شويم.
**آيا شركتهاي آلماني براي حضور در صنايع يا بخشهاي خاصي در ايران اولويتهاي ويژهاي براي سرمايهگذاري دارند؟
بله. اين اولويت خود ايرانيها هستند! وقتي كسي از من ميپرسد بهترين چيز در ايران چيست، من ميگويم، انسانهايش هستند. يك كشور تنها زماني رشد ميكند كه انسانهايش رشد كنند و بخواهند پيشرفت كنند و به جلو بروند. بهترين چيزي كه در ايران داريم، جوانان باهوش اينجا هستند. نهتنها با هوش هستند، بلكه انرژي و علاقه پيشرفت از درون آنها ميجوشد. فكر ميكنم براي شركتهاي آلماني بهترين عامل اين نيرو در ايران است. نه اينكه بخواهند آنها را به آلمان ببرند، بلكه براي استفاده از اين انرژي در خود ايران، هر كاري خواهند كرد.
**بخش خاصي را ميتوانيد مثال بزنيد؟
در آلمان براي ما از همه چيز مهمتر بخش اتوماسيون است. ما خودمان را در اين موضوع تا حدي عقب ميبينيم. مثلا هر چيزي كه در آلمان ساخته ميشود اتوماتيك است؛ تا چند ماه آينده ماشينهاي اتوماتيك وارد خيابانهاي آلمان خواهند شد. آنچه ما به آن احتياج داريم، نيروي متخصصي است كه بتواند اين مساله را درك كند و جوانان باهوش ايراني در بخشهاي «آي.تي» و اتوماسيون ميتوانند با شركتهاي آلمان همكاري چشمگيري داشته باشند.
**سرعت بازگشايي مناسبات آلمان با ايران
نماينده شوراي اقتصاد آلمان با رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي تهران ملاقات كرد و پيرامون آخرين وضعيت مناسبات اقتصادي دو كشور و نيز راههاي رفع موانع همكاريهاي با مسعود خوانساري به گفتوگو نشست. به گزارش اتاق تهران، در اين ديدار «الكساندر جرجينيا» گفت: شركتهاي آلماني از اينكه به دنبال رفع تحريمها، روابطشان با ايران به سرعت در حال رشد است، بسيار اظهار رضايت ميكنند.
با اين حال، رئيس اتاق تهران مشكل جدي در آغاز همكاريهاي اقتصادي ميان بنگاههاي دو طرف را كمكاري بانكهاي آلمان و محافظهكاري نهادهاي مالي اين كشور در برقراري مناسبات با ايران عنوان كرد و به گفته وي، سازمانها و نهادهاي اقتصادي آلمان در ايجاد انگيزه و رفع نگراني بانكهاي اين كشور نقش بسزايي دارند.
نماينده شوراي اقتصاد آلمان نيز با تاييد اين بخش از سخنان رئيس اتاق تهران، اين اختلاف در سرعت توسعه روابط را ناشي از تفاوت فرهنگي دو كشور دانست و تاكيد كرد: آلمانيها سرعت توسعه روابطشان با ايران را بالا توصيف ميكنند. وي همچنين با اشاره به اينكه بانكهاي آلماني با مشكلات داخلي نيز دستبهگريبان هستند، افزود: با اين حال، بانكها و موسسات مالي آلمان هنوز متوجه بازار سودده همكاري با ايران نشدهاند و اين در حالي است كه شركتهاي صنعتي و اقتصادي اين كشور طي ماههاي اخير با رفتوآمدهاي خود به ايران، اين موضوع را دريافتهاند.
وي گفت: براي برطرف كردن ترس و نگراني بانكهاي آلماني از همكاري با ايران، بايد انگيزه و بازار پر سود ايران را در دل آنها زنده كرد و شكلگيري اين اتفاق، نياز به صبر و حوصله و البته پشتكار فراوان دارد. وي با بيان اينكه براي بانكهاي آلمان بخش عمدهاي از قوانين و مقررات همكاري با ايران، هنوز روشن نيست، تصريح كرد: تبليغات مناسب درباره اينكه آغاز همكاري با ايران هيچگونه مشكلي براي آنها ايجاد نخواهد كرد و نيز انجام مذاكرات و جلسات متعدد با مديران بانكهاي بزرگ اين كشور، ميتواند از ترس و نگراني آنها بكاهد.
عضو شوراي اقتصاد آلمان همچنين از برگزاري نشست سالانه اين تشكل بزرگ اقتصادي در 21 ژوئن امسال (اول تيرماه) در برلين خبر داد و با اعلام اينكه در اين گردهمايي سالانه، سياستمداران برجسته و نيز شركتهاي آلماني حضور دارند، افزود: نمايندگاني از ايران نيز ميتوانند در اين گردهمايي بزرگ شركت كنند و از نزديك با سياستمداران و مردان اقتصادي آلمان مذاكرات جدي داشته باشند.
رئيس اتاق تهران نيز در اين ديدار، به برخي زمينهها و ظرفيتهاي همكاري ميان ايران و آلمان اشاره كرد و گفت: دو كشور ميتوانند در بخشهاي معدن، صنايع خودرو، پتروشيمي و نيز بخشهاي فني و مهندسي سرمايهگذاريهاي مشترك داشته باشند. خوانساري در همين رابطه به برقراري سرمايهگذاريهاي كوچك و به ميزان 20 تا 100 ميليون دلار اشاره كرد و افزود: سرمايهگذاران آلماني ميتوانند با مشاركت بنگاههاي ايراني به بازارهاي ثالث در اطراف ايران دست يابند.
وي ايران را يكي از معدود كشورهاي مستعد و امن منطقه و آسيا براي سرمايهگذاري عنوان كرد و گفت: شركتهاي بزرگ آلماني با ورود خود به ايران، ميتوانند راه را براي شركتهاي كوچك و آغاز سرمايهگذاري در كشور باز كنند كه در اين زمينه اتاق بازرگاني تهران با همكاري نهادهاي اقتصادي آلمان مانند شوراي اقتصاد اين كشور، نقش بسزايي خواهند داشت.
تهیه و تنظیم:نیازکارخانه