به نیاز کارخانه خوش آمدید

پروانه‌های میلیاردی

 
 
 پروانه‌های میلیاردی دنیای معدن - نوسان قیمت مواد معدنی می‌تواند وسوسه خرید و فروش‌های کلان پروانه‌های اکتشاف یا بهره‌برداری را به همراه داشته باشد.
  

در برهه‌ای که برخی از مواد معدنی با کاهش شدید قیمتی مواجه شده‌اند اما همچنان بازار خریدوفروش پروانه برخی معادن گرم بوده پول‌های بسیاری برای آنها پرداخت می‌شود. در کنار این اتفاق اما زمان خوبی برای فعالیت دلالان ایجاد شده تا بتوانند با فروش پروانه‌های بهره‌برداری یا پروانه‌های اکتشافی پول خوبی روانه جیب خود کنند. دلربایی مس برای فروشندگانبه گزارش صمت، در ۲سال گذشته کاهش شدید قیمت مواد معدنی باعث شد تا تمایل سرمایه‌گذاران برای ورود به فعالیت‌های معدنی به‌ویژه فلزات آهنی کاهش یابد.  البته ذکر این نکته مهم است که شرکت‌های بزرگ معدنی جهان زمان رکود را بهترین فرصت برای سرمایه‌گذاری در معادن می‌دانند تا بتوانند با هزینه کمتر مرحله اکتشاف معدن را انجام داده و به مرحله بهره‌برداری برسانند و پس از آن در دوران رونق بتوانند با استخراج ماده معدنی سود قابل توجهی کسب کنند. برخلاف این اعتقاد بخش معدن ایران به‌ویژه حوزه سنگ‌آهن، پس از کاهش قیمت با مشکلاتی مواجه شد و برخی از فعالان آن توقف فعالیت را ترجیح داده یا به سراغ سرمایه‌گذاری‌های دیگر رفتند. اما اگر در همین زمان در سایت گوگل عبارت خرید و فروش معادن را جست‌وجو کنید با تعداد زیادی آگهی‌های فروش روبه‌رو خواهید شد. البته با توجه به وضعیت موجود شاید مس یا مواد معدنی غیرفلزی در اولویت‌های خرید و فروشی قرار داشته باشند. در واقع شرایط ویژه فلز سرخگون مس باعث شده تا در میان فعالان بخش خصوصی نیز طرفداران خاص خود را داشته باشد به‌طوری‌که معادن کوچک یا متوسط مس این روزها با قیمت‌های بسیاری خرید و فروش می‌شوند.


پروانه‌های اکتشافی میلیاردی
نگاه به آگهی‌های فروش حاکی از آن است که مبالغ بسیاری برای خرید وفروش پروانه‌های اکتشافی بین خریداران و فروشندگان در رفت و آمد است. برای بررسی بهتر این موضوع به سراغ یکی از فروشندگان پروانه اکتشافی مس می‌رویم. دهقانی که فروشنده پروانه اکتشافی معدن مس است به صمت می‌گوید؛ ما به‌دنبال فردی هستیم که با خریداری پروانه اکتشافی، کار استخراج در این معدن را شروع کند. این مطلب حاکی از آن است که برخی افراد به دلیل نبود شرایط مناسب توانایی بهره‌برداری از ذخیره محدوده ثبت شده را ندارند به همین دلیل به دنبال شخصی هستند تا بتواند ماده معدنی را استخراج کند اما در این میان باز هم برخی قیمت‌ها غیرکارشناسی و تنها براساس سلیقه‌های اشخاص مطرح می‌شود. متاسفانه امروز با کاهش قیمت برخی مواد معدنی، استخراج دیگر صرفه اقتصادی ندارد به همین دلیل برخی از معدنداران به دنبال فروش پروانه اکتشاف یا بهره‌برداری می‌روند. دهقانی درباره پروانه اکتشافی خود این‌طور بیان می‌کند؛‌ این معدن ذخیره تقریبی بیش از ۸۰۰هزار تن دارد، به همین دلیل قیمت پیشنهادی آن ۴میلیارد و ۸۰۰میلیون تومان است. وی درباره مشتریان اظهار می‌کند: نزدیک به یک ماه از انتشار آگهی می‌گذرد. در این مدت چند مشتری برای بازدید از معدن مراجعه کرده‌اند اما قیمت‌های پیشنهادی از سوی آنها کم است به‌طوری‌که قیمت یکی از آنها یک‌میلیارد تومان بوده و فاصله زیادی با قیمت فروشنده دارد. دهقانی با اشاره به قیمت انتخاب شده برای پروانه اکتشاف اضافه می‌کند؛ فردی که قصد خرید دارد باید با کارشناس برای بررسی بیاید.


پروانه‌های آماده فروش
اما معدن دیگری که به سراغ آن می‌رویم، معدن مسی در یزد با ۳میلیون تن ذخیره است. فروشنده پروانه بهره‌برداری این معدن که تمایلی به ذکر شدن نام خود در گزارش ندارد، بیان می‌کند؛ قیمت فروش برای پروانه بهره‌برداری از این معدن با ذخیره قطعی ۳میلیون تن که مس سولفوره به همراه طلا است و دپوی آماده در اختیار دارد، ۱۰میلیارد تومان برآورد شده است. وی در ادامه صحبت‌های خود گفت: باتوجه به اینکه از فعالان فنی در بخش معدن به شمار می‌رود به همین دلیل قیمت‌هایی که برای فروش پیشنهاد می‌شود، متفاوت از قیمت‌هایی است که از سوی دلالان ارائه می‌شود. به‌عنوان مثال دلالان پیشنهادی ۱۲میلیارد تومانی برای پروانه بهره‌برداری را داشتند که ما به قیمت ۳میلیارد تومان آن را فروختیم. این کارشناس بخش معدن با اشاره به حضور واسطه‌ها در بازار خرید و فروش پروانه‌های معدنی، تصریح می‌کند، شاید حضور واسطه‌ها در این بازار نقطه حساسی باشد که خیلی از فعالان بخش معدن نسبت به آن انتقاد دارند. وی ادامه داد: با توجه به این مشکل شاید بهتر باشد دولت این پیشنهاد را ارائه دهد که خرید و فروش‌ها از طریق مهندسان مشاور انجام شود که در برخی نمونه‌ها هم دیده می‌شود.  معدن مسی که تنها ۵میلیون تن ذخیره دارد ۱۰۰میلیارد تومان قیمت‌گذاری می‌شود. این موضوع حاکی از آن است که واسطه‌ها بدون هیچ دلیل کارشناسی روی معادن قیمت‌گذاری می‌کنند.


وزارت صنعت، معدن و تجارت ورودی به خرید و فروش پروانه‌ها ندارد
عباسعلی ایروانی، مدیرکل دفتر نظارت بر امور معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفت‌وگو با صمت درباره موضوع خرید و فروش پروانه‌های اکتشافی یا بهره‌برداری در بخش معدن اظهار کرد: براساس قانون معادن و آیین نامه اجرایی آن اجازه انتقال امتیاز پروانه به اشخاص دیگر داده شده است. در واقع دارنده پروانه می‌تواند این امتیاز را به شخص دیگری منتقل کند. وی اظهار کرد: برای این کار فرد متقاضی باید در خواست خود را به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اعلام کند. سازمان نیز در صورتی که بهره‌بردار بدهی داشته باشد، بدهی را تسویه کرده سپس آن را در یک نامه به دفتر اسناد رسمی برای تنظیم صلح‌نامه و انتقال پروانه معرفی می‌کند.  با طی شدن مراحل قانونی و دریافت صلح‌نامه بهره‌بردار آن را به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان داده و پروانه را به نام انتقال‌گیرنده نام‌نویسی می‌کند. به گفته، مدیرکل دفتر نظارت بر امور معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، این موضوعی است که در قانون پیش‌بینی شده و انتقال امتیاز پروانه بهره‌برداری تنها از طریق این مراحل میسر خواهد بود. وی ادامه داد: گاه ممکن است در برخی مسائل پشت پرده که وزارتخانه هیچ دخالتی در این‌باره ندارد، ارزش این امتیاز به قیمتی توافقی انجام شود یا بیشتر از قیمت اصلی باشد.  در واقع تعیین قیمت براساس توافق انجام شده میان خریدار و فروشنده تعیین‌شده و وزارت صنعت، معدن و تجارت ورودی در آن ندارد. مدیرکل دفتر نظارت بر امور معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: این موضوع به اسم خرید و فروش پروانه‌های بهره‌برداری شناخته می‌شود اما در واقع امتیاز بهره‌برداری از شخصی به شخص دیگر انتقال می‌یابد زیرا در پروانه نوع ماده معدنی، میزان استخراج سالانه و... مشخص می‌شود، در نتیجه با توجه به موارد یاد شده در پروانه بهره‌برداری قیمت برای انتقال این امتیاز مشخص می‌شود. حضور واسطه‌ها در حوزه نقل و انتقال امتیازهای معدنی از جمله پروانه‌های اکتشاف یا پروانه‌های بهره‌برداری باعث شده تا برخی از معادن بیش از قیمت واقعی فروخته یا کمتر از ارزش اصلی خریداری شوند.  برخی فعالان بخش معدن معتقدند وزارت صنعت، معدن و تجارت باید کارگروهی نظارتی در این‌باره تشکیل داده تا حضور واسطه‌ها در نقل‌وانتقال پروانه‌ها کاهش یابد.  در همین زمینه ایروانی اظهار کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت اجازه‌ای برای ورود به این موضوع ندارد. کسی که امتیازی را می‌خرد باید به آن میزان از شناخت دست‌یافته باشد که بداند معدنی که برای آن بهایی را پرداخت می‌کند به چه میزان دارای ارزش است.  البته افرادی که تمایل به خرید یا فروش دارند می‌توانند از مشاوران فعال در این بخش برای ارزیابی امتیاز مورد نظر استفاده کنند اما وزارت صنعت، معدن و تجارت ورودی در این موضوع نخواهد داشت.

تهیه و تنظیم:نیازکارخانه